A globális helyzet és a COVID-19 tudományos összefoglalója

31 min read

Frissítés (Március 28): rövid tartalomjegyzéket hozzáadtam, Magyarországon kijárási tilalom van, illetve a cikk eredeti angol verzióját itt találjátok

Eddig 11 190-en olvastátok a cikket, köszönöm a pozitív visszajelzéseket 🙏

Elkészült 1.5 hét kutatómunka után a magyar nyelvű összefoglalóm is a kialakult helyzetről.

Mire a cikk végére érsz, tudni fogod:
1) Mit csinál pontosan a SARS-CoV-2 vírus, hogy kevésbé féljünk az ismeretlentől
2) Miért tévednek a hivatalos diagnosztizált számok, még széleskörű tesztelésnél is
3) Mit tudsz te csinálni
4) Mit NE csinálj
5) Mit csinálnak jól a sikeres országok
6) Mit csinálnak rosszul a sikertelen országok
7) Milyen sorrendben történnek az események
8) Lehetséges végkimenetelek
9) Saját tapasztalatom Budapesten

Ha nem érzed úgy, hogy TÚL KORÁN és TÚL AGGRESSZÍVAN reagálnak a környezetedben, akkor valószínűleg olyan helyen élsz, ahol 5% a halálozási arány és nem 0.5%. Most lehet még cselekedni!

A legfontosabb:
- MARADJ OTTHON
- MOSS KEZET SZAPPANNAL
- ha beteg vagy TELEFONÁLJ, NE MENJ a kórházba másokat megfertőzni vagy elkapni a vírust
- OKTASD a családtagjaidat, neked kell felelősséget vállalnod értük
- ha van egy kevés szabad kapacitásod, csatlakozz ehhez az Önkéntes csoporthoz, és töltsd ki ezt a 2 perces jelentkezési kérdőívet

Osszad meg ezt a cikket, és mond el miért olvassák el mások.

Tökéletes az idő, a nap sugarai lágyan simogatják a bőröm, míg a fehér homok a talpam alatt pont annyira meleg, hogy gyengéden relaxáljon. Az összes szomszédos szigetet elérte már a közelgő tájfun, míg itt csak a vihar előtti csendet érzem.

Ha Magyarország trópusi sziget lenne, akkor így érezhettem volna magam 2020 Március elején. Az összes szomszédos ország már elkezdte a pánikolást, míg én csak csendet és kételkedést tapasztaltam.

Amikor az amerikai Stanford egyetem kampuszán végeztem az egy hetes Innovatív Egészségügyi Vezetői képzést két évvel ezelőtt, a világ számos pontjáról származó egészségügyi vezetővel kerültem kapcsolatba, így egyedi perspektívából tudom követni a SARS-CoV-2 járványt.

Március 15-én egy hollandiai kórházlánc felsővezetője a következő üzenetben foglalta össze, hogy pusztán 2,5 héttel az első beteg megjelenése után az egészségügyi rendszerük teljesen túlterhelt:

"Hihetetlen ami globálisan vár ránk. Hollandia egyes részei már most olyanok mint Lombardia (megj. észak Olaszország, ahol az első európai gócpont kialakult): vészhelyzet vagy rosszabb. Le fogjuk küzdeni, de borzasztó nagy a teher és az ár amit fizetnünk kell.

Eddigi tanulságok: kulcs a korai felismerés.
A helyzet átpolitizálása borzasztó vezetői hiba, amikor egységre és a vezetőkbe és átláthatóságba vetett bizalomra lenne szükség.
A csorda viselkedés és dolgok felhalmozása sajnos nagyobb probléma, mint szeretnénk.

Most mindannyiunknak meg kell tartani a távolságot. A nagyszüleink megrémültek, el vannak különítve. Remélem és imádkozom, hogy a törékeny 90 éves nagymamám születésnapját meg tudjuk ünnepelni áprilisban."
Hollandiai kórház lánc felsővezetőjének üzenete Március 15-én.

Megjegyzés: NEM vagyok orvos, és ez nem orvosi tanács, mindig kövesd a hatóságok utasításait, eredetileg ezt az írást kizárólag a családomnak és közeli barátaimnak szántam, hogy összefoglaljam az elérhető megbízható forrásokat.

Események összefoglalása

"A kamatos kamat a világ 8. csodája. Aki érti, keres rajta. Aki nem, fizeti." - Albert Einstein
"Az emberi faj legnagyobb hibája, hogy képtelenek vagyunk megérteni az exponenciális függvényt." - Albert Allen Bartlett

Az emberi faj nem adaptálódott, hogy lássa és megértse az exponenciális folyamatokat, aminek most mindenki fizeti az árát. Ismerjük a gondolatkísérletet, amikor egy palackba zárt baktérium percenként duplázódik és a palack 60 percnél lesz tele, ami így 59 percél volt félig és nem 30-nál. A szavak szintjén értjük, de nem intuitív, reménykedünk és továbbra is keresni akarunk egy új palackot, annak ellenére hogy azzal csak további 1 percet nyernénk. A vágyakozás nem stratégia. Ez a járvány exponenciálisan terjed, és a világ egészségügyi rendszereiben véges a tartalék, így az egyetlen járható út ha nagyon hamar reagálunk, amikor "nem logikus" és "a szakértők azt mondják, hogy irracionális".

Figyelembe véve ezt az alapvető emberi vakfoltot, nem annyira meglepő, hogy az események megjósolható sorrendben zajlanak a világ nyugati felén:

 • általános hitetlenkedés, a járványt hisztériának hívjuk
 • megjelenik pár eset
 • a mentősziréna állandósul
 • az emberek enyhén pánikolnak a wc papír és étel miatt, a boltok polcait újratöltik
 • közösségi média posztok a vásárolt ételekről
 • a kórházi folyosók hirtelen telítődnek
 • az emberek azt gondolják, hogy a meleg időjárás segíteni fog
 • az emberek rájönnek, hogy Malajzia a meleg klímájával ugyanúgy értintett mint más országok [R]
 • az orvosoknak kell döntenie ki kapjon oxigént és éljen
 • az orvosok éjt nappallá téve dolgoznak, fáradtak, néhányan megbetegednek és páran meghalnak
 • az orvosok úgy érzik egyedül hagyták őket, megfelelő védőfelszerelés és világos információ nélkül
 • az emberek úgy érzik hazudnak nekik, a valóságban sokkal több a fertőzött mint a hivatalos szám, még akkor is ha az ország rengeteg tesztet végez, ugyanis 2 hét szükséges az első tünetek után, hogy azok romoljanak és egy kórházban diagnosztizálják a betegséget
 • a hivatalos diagnosztizált fertőzött szám hirtelen megugrik, az emberek meglepődnek, továbbra sem értik, hogy a diagnosztizált szám legjobb esetben is egy 2 héttel ezelőtti értéket mutat egy exponenciális görbén
 • az emberek mozgását korlátozzák, ami KRITIKUS hogy megnyerjük ezt a háborút
 • emberek meghalnak a vírus miatt
 • emberek meghalnak megelőzhető okok miatt (pl. sérülés), mert az egészségügyi rendszer telítődött, nincs ki ellássa a nem vírusos betegeket
 • katonák viszik el a holtesteket a házakból,
 • közösségi média posztok haldokló emberekről
 • a pénzügyi piacok esnek, az emberek későn reagálnak és akkor is túlreagálnak
 • a mentők sziréna nélkül közlekednek, hogy csökkentsék a félelmet a lakosságban
 • gyógyszertárak és a boltok nyitva maradnak
 • az emberek depressziósak az otthoni elzártságban
 • a válások száma megugrik
 • az emberek a zenéhez fordulnak, hogy felvidítsák a környezetüket
 • akinek marad munkája hozzászokik az otthoni munkához, ami hatékonyabb a kevesebb utazás miatt
 • akinek nincs megtakarítása és elveszíti a munkáját kétségbe esik, fájdalmas átállni az új helyzetre
 • végül visszamennek az emberek az utcára és dolgozni
 • az emberek félnek, hogy újra elindul a járvány (Március 16-án ez a realitás Kínában és Hong Kongban)
 • csődbe mennek emberek, családok, cégek, országok
 • "COVID gyerekek" sokasága születik 2020 decemberében és 2021 januárjában
 • az emberek továbbra is hisztinek hívják a globális felmelegedést, semmit sem tanulunk a nem-lineáris folyamatokról, a történelem ismétli önmagát (afrikai sáskajárás?)

Vizuális összefoglalás

A társadalmi távolságtartás működik, MARADJ OTTHON. Kimehetsz a friss levegőre, csak tarts legalább 2 méter távolságot a többi embertől.

A társadalmi távolságtartás működik, MARADJ OTTHON. Kimehetsz a friss levegőre, csak tarts min. 2 méter távolságot a többi embertől. forrás

NEM mindenki fertőzödik meg. Az óceánjáró utak résztvevői tipikusan nem a legfiatalabbak és legegészségesebbek, mégis a kis helyen összezárt Diamond Princess óceánjáró utasaiank 81%-a NEM fertőződött meg [R], és a frontvonalban dolgozó olasz orvosok 80%-a SEM fertőződött meg [R].

NEM mindenki fertőzödik meg.

MOST kell cselekednünk. Egy 60 millió lakosú területen a szigorú és gyors lezárás a különbség 3 500 és 2 400 000 halott között. Javaslom ezt a járvány kalkulátort.

MOST kell cselekednünk. Egy 60 millió lakosú területen a szigorú és gyors lelzárás a különbség 3 500 és 2 400 000 halott között.

Kína nagyon korai és aggresszív lezárással állította meg a vírust. Ha későn és nem elég határozottan lépünk, akkor emberek fognak meghalni fölöslegesen:

Fő kockázat: magas kórházba kerülési arány ami leterheli az egészségügyet, így olyanok halnak meg a kórházi folyosókon, akik megmenthetőek lettek volna:

Fő kockázat: magas kórházba kerülési arány ami leterheli az egészségügyet, így olyanok halnak meg a kórházi folyosókon, akik megmenthetőek lettek volna.

Láz a leggyakoribb tünet. Ha nehézkes légzést tapasztalsz, AZONNAL TELEFONÁLJ az orvosodnak. Egyébként NE MENJ kórházba magadtól, hogy másokat megfertőzz vagy elkapd a betegséget, ha esetleg még nem tetted volna. MARADJ OTTHON.

Láz a leggyakoribb tünet. Ha nehézkes légzést tapasztalsz, AZONNAL TELEFONÁLJ az orvosodnak. Egyébként NE MENJ kórházba magadtól, hogy másokat megfertőzz vagy elkapd a betegséget, ha esetleg még nem tetted volna. MARADJ OTTHON.

NEM csak az idősek veszélyeztetettek, MARADJ OTTHON. Ne most látogasd meg a kockáztatott rokonaid. Ne játsz oroszrulettet.

"[Olaszországban] a betegek típusa változik, kicsit fiatalabbak, 40 és 45 év közöttiek, és az esetek komplikáltabbak" mondta Luca Lorini, az aneszteziológia és intenzív ellátási részleg vezetője egy észak olaszországi kórházban. independent, 2020 március 14
NEM csak az idősek veszélyeztetettek, MARADJ OTTHON. Ne most látogasd meg a kockáztatott rokonaid. Ne játsz oroszrulettet.

2 hétbe tellik, hogy az első tünetek addig romoljanak, hogy valaki kórházba kerüljön és diagnosztizálják (JAMA és Kínai CDC adat). A diagnosztizált betegszámok a múltat mutatják egy exponenciális görbén. Legjobb esetben is több nagyságrenddel több a fertőzött mint amit hivatalosan diagnosztizáltak. OLVASD ÚJRA EZT A BEKEZDÉST.

2 hétbe tellik, hogy az első tünetek addig romoljanak, hogy valaki kórházba kerüljön és diagnosztizálják (JAMA és Kínai CDC adat). A diagnosztizált betegszámok a múltat mutatják egy exponenciális görbén. Több nagyságrenddel több a fertőzött mint amit hivatalosan diagnosztizáltak. OLVASD ÚJRA EZT A BEKEZDÉST.

A vírus túlél 8-72 óráig különböző felületeken (R). Senki se tudja, hogy meddig fertőz egy beteg, de van adat arra, hogy ez több mint 40 napig is eltarthat (R). MOSS KEZET SZAPPANNAL. Vagy használj legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt, de ez nem szükséges, a sima szappan tökéletes. Mehetsz a szabad levegőre, csak tartsd meg a legalább 2 méter távolságot.

A vírus túlél 8-72 óráig különböző felületeken (R). Senki se tudja, hogy meddig fertőz egy beteg, de van adat arra, hogy ez több mint 40 napig is eltarthat (R). MOSS KEZET SZAPPANNAL. Vagy használj legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt, de ez nem szükséges, a sima szappan tökéletes. Mehetsz a szabad levegőre, csak tartsd meg a legalább 2 méter távolságot.

Összefoglaló amit tudnod kell

SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2, Súlyos Akut Légzési Szindróma Koronavírus 2) maga a vírus, COVID-19 (Coronavirus disease 2019, Koronavírus betegség 2019) a betegség amit a vírus okoz.

Ha elképzelünk egy "vírus járványt", akkor azt gondoljuk hogy egy ártatlan vírus addig mutálódott, amíg egy láthatatlan szuper ellenségként mindenkit megöl, 100%-os halálozási aránnyal. Ezzel szemben a halálozás és a terjedési sebesség egymással szemben áll, ha egy vírus túl hatékonyan öli meg a gazdatestet, akkor kevesebb esély lesz a fertőzésre, így lassabban terjed.

A valóságban nem a halálozási arány ijesztő, hanem a gyors terjedés és a 20%-os kórházba kerülési arány, ami azt jelenti, hogy aki elkapja azoknak 20%-nak szüksége lesz intenzív ellátásra.

A TERJEDÉS LASSÍTÁSA KRITIKUS, ellenkező esetben az egészségügyi rendszer túlterhelődik. 20% fertőződik meg, 20%-a a fertőzötteknek van szüksége kórházi ellátásra légzési támogatással, és 25%-a a kórházba kerülteknek van súlyos komplikációja (lásd Diamond Princess, China CDC, Statista, Informationisbeautiful). Teljes fertőzés egy 10 milliós területen 2 millió fertőzőttet jelent, 400 000-nek lesz szüksége intenzív ellátásra, és 100 000-nek lesz szüksége komoly életfunkció támogatásra. Az amerikai UCSF egyetem a teljes amerikai lakosságra vetítve 0.5% halálozási aránnyal számol a következő egy-másfél évben, ami 10 millió embernél 50 000 halottat jelent. Magyarországon jelenleg évente 127 000 ezren halnak meg.

A halálozási arány 0.5% és 5% között változik, attól függően hogy milyen gyorsan reagál egy közösség. Ha nem érzed úgy, hogy a környezeted TÚL KORÁN és TÚL AGGRESSZÍVEN reagált, akkor valószínűleg olyan területen vagy, ahol a halálozási arány 5% és nem 0.5%.

Az egészségügyi dolgozókat védenünk kell minden eszközzel, különben kevesebb tűzoltó fogja oltani az egyre nagyobb erdőtüzet.

A fertőzés 2 méteren belül tüsszentéssel vagy köhögéssel terjed, illetve értintés útján, hiszen 8-72 óráig túlél a vírus különböző felületeken mint műanyag, acél, karton, réz (R),

A kockázatott személyek halálozási aránya megfertőződés esetén JELENTŐSEN nagyobb:

 • 80+ évesek: 14.8%
 • szívbetegek: 10.5%
 • 70-79 évesek: 8%
 • cukorbetegek: 7.3%
 • krónikus légzési betegek: 6.3%
 • magas vérnyomással élők: 6%
 • rákos betegek: 5.6%
 • 60-69 évesek: 3.6%
 • 50-59 évesek: 1.3%
 • egészségesek: 0.9%
 • <49 évesek: <0.4%
 • lásd: Kínai CDC, Statista, Informationisbeautiful

Az egészséges fiatalok habár ritkán lesznek súlyos betegekek, a vírust elkapják és fertőznek, ezzel növelve a járvány terjedési sebességét.

Aki nem makkegészséges az kockáztatott, NEM CSAK AZ IDŐSEK:

"[Olaszországban] a betegek típusa változik, kicsit fiatalabbak, 40 és 45 év közöttiek, és az esetek komplikáltabbak" mondta Luca Lorini, az aneszteziológia és intenzív ellátási részleg vezetője egy észak olaszországi kórházban. independent, 2020 március 14

Mindenkinek javasolt:

 • MARADJ OTTHON, telefonálj, NE menj orvoshoz
 • MOSS KEZET SZAPPANNAL legalább 20-40 másodpercig

Ha nehézkes légzést tapasztalsz, AZONNAL HÍVD A MENTŐKET vagy az ORVOSOD.

NE csinálj BUTASÁGOT, ALUDJ eleget, próbáld csökkenteni a STRESSZT (edzés? szauna? relaxálás? zene? alkotás? főzés? tanulni valami újat? új idegen nyelv? oktatni valakit interneten keresztül?), igyál elég VIZET, ne stresszeld az immunrendszered fölöslegesen alkohollal.

Moss kezet szappannal. Legalább 60% alkohol tartalmú kézfertőtlenítők is rendben vannak. NINCS ÉRTELME vodkát inni 40%-os alkohol tartalmmal, vagy véletlenül metilalkoholt innni amibe bele fogsz halni, ahogy 44 iráni tette ezt. Igyál VIZET.

Az ÉRZELMI ár drága lesz, minden családban van legalább egy veszélyeztetett, győzd meg és OKTASD őket, hogy hogyan tudnak magukról gondoskodni, mire figyeljenek oda. Az egészségügyi rendszerek legkésőbb 3 héttel az első halál után telítődnek. Habár csúnya látni a közösségi médiában a pánikot, arra kell fókuszálnunk, hogy mit tudunk mi megtenni, elsőnek is IZOLÁLNI a kockáztatott szeretteket és magunkat.

A vírust hidegen hagyja, hogy mit mondunk magunknak:

 • Szívbetegség: "Habár gyakori a családunkban a szívbetegség, én vagyok a kivétel."
 • Magas vérnyomás: "Néha magas a vérnyomásom, de jól érzem magam"
 • Cukorbetség: "A vércukrom emelkedett ugyan, de az orvosom azt mondta, hogy oké a koromhoz képest."
 • Cigi: "Az ük-ük nagyapám is 7 doboz cigit szívott naponta és 173 évig élt. Én csak 2 dobozt szívok."
 • "Fel vagyunk készülve."
 • A VÍRUST K***RA. NEM. ÉRDEKLI.
 • Ne játsz oroszrulettet, MARADJ OTTHON.

Lássuk be, senki sem szereti bevallani, hogy nem egészséges. Azt gondoljuk, hogy oké ha cukorbetegek vagyunk, rendben van hogy gyorskajákat eszünk, hogy nem mozgunk és ülünk egész nap. Közben itt az apály és a legtöbbünkön nincs úszógatya. Nem vagyunk egészségesek. MARADJ OTTHON.

Nem lehetünk elég elővigyázatosak, ha bizonytalan rendszerszintű kockázattal állunk szemben. Az iskolában megtanuljuk hogy hogyan kapjunk jó jegyeket, de nem tanulunk meg kockázatot kezelni. A valóságban ezzel szemben a túlélés a legfontosabb, főleg a nagyobb rendszer túlélése aminek részesei vagyunk. MARADJ OTTHON.

Yoram Hazony
"Nem, szkeptikus vagyok a modelleket illetően, Nassim.

Az az intuícióm, hogy azt kellene csinálniuk [az angoloknak], amit mi csinálunk Izraelben, ami a középületek lezárását magában foglalja.

Viszont nem tettetem, hogy biztosan tudnám a legjobb lépést. Túl sok szakértőt láttam már csoportosan rossz döntést hozni."

Nassim Nicholas Taleb
"EGYÁLTALÁN nem érted. Ha erősen bizonytalan kockázattal szembesülsz ahol a kimenetel negatív, a megoldás a maximális elővigyázatosság"

forrás: https://twitter.com/nntaleb/status/1239185000240685056
forrás: https://twitter.com/nntaleb/status/1239185000240685056

Ez NEM egy betegség ami a búzát támadja meg, és a fatermelésre sincs közvetlen hatással. Továbbá a vírus ritkán van fizikai hatással az aktív egészséges munkakorú emberekre, szóval a wc papír gyártás és az élelmiszer ellátás folytatódni fog. Ha megrohamozzák az emberek a szupermarketeket, akkor azokat újra fel fogják tölteni. Fontos észben tartani, hogy mi az amit TE megtehetsz, ha mindenki pánikol.

Elősször is győződj meg róla, hogy a szeretteid körülötted biztonságban vannak és tudják mi történik:

"Krízis menedzsmentnél elsőnek győződj meg róla, hogy az embereid és a szervezeted biztonságban van, utána kezdj el lehetőségek után nézni." - Ray Dalio

Ha ezzel megvagy, nézd a lehetőségeket, hogy értéket teremthess:

Gyakran kérdezik tőlem: 'Mi fog változni a következő 10 évben?'. Szinte sosem kérdezik, hogy 'Mi nem fog változni a következő 10 évben?' - Jeff Bezos

10 év múlva az emberek továbbra is akarnak kapcsolatot építeni és tartani egymással, biztonságban érezni magukat, új élményeket megtapasztalni, és megtalálni az életük értelmét.

Úgy érzed, hogy depressziós vagy az otthoni karantén alatt? Tarts online reggeliket Zoom-on keresztül, és hívd meg a hasonló érdeklődésű ismerőseid. Tanulj új nyelvet, beszélgess online szóban anyanyelvi emberekkel. Taníts nyelvet másoknak online. Nézd meg mi frusztrál téged, és próbáld megoldani a problémát másoknak is. Találj ki magadnak egy kihívást jelentő projektet, amit ha megvalósítasz, akkor jobbá teszed a környezeted életét, és közben te is tanulsz valami újat. Ha turbulencia van, lehetőségek is vannak. Nekünk kell felelősséget vállalni végső soron, és cselekedni.

Amit a hatóságok tehetnek:

 • tiszta és egyenes kommunikáció
 • erős büntetés a vírussal kapcsolatos hamis információk terjesztéséért
 • gyors és határozott cselekvés
 • széleskörű tesztelés
 • diagnosztizált betegek elkülönítése
 • erős karantén betartatása
 • egészségyügyi dolgozók védelme
 • lélegeztető kapacitás növelése (youtube)

Amit NEM kellene a hatóságoknak tenni:

 • várakozni, lassan cselekedni, mert a "szakértők azt mondják"
 • tagadni, reménykedni, vágyakozni

Ha ezek a lépések úgy érzed túlzóak, remélem mire a cikk végére érsz érezni fogod a helyzet súlyát.

Ez NEM az influenza

Tartás kell hozzá, hogy belássuk a hibáinkat, viszont csak így tudunk továbblépni. @BioBreakout 18 éve dolgozik az egészségügyben, eleinte szkeptikus volt, most azonban a frontvonalban harcol a vírus ellen:

Március 1:
Hol a pánik és hisztéria az influenzával kapcsolatban? Már 16 000 halott van amerikában [az influenza miatt] csak ebben a szezonban!!! Hasonlítsd össze ezt a COVID-19-cel...

Március 14:
Tévedtem. Ez nem az influenza. És igen, maradjatok otthon. Le kell lapítanunk a görbét [megj. csökkenteni a terjedés sebességét] különben az egészségügyi rendszerünk le fog bénulni.

Március 14:
Eddig 5 megerősített COVID-19 esetet kezeltem akik kórházi ellátásra szorultak, és jelenleg 14 esetünk van... azt elmondhatom, hogy az ellmúlt 18 év egészségügyi munkámban sosem láttam még ilyet.
SARS-CoV-2 az NEM a sima influenza. Emberek azért halnak meg, mert magas a kórházba kerülési arány és a telítődött rendszer nem tudja megmenteni azokat, akiknek nem kellene meghalniuk.

Ez a rész főleg Peter Attia 4 Kérdések és Válaszok videójából (1, 2, 3, 4), illetve Peter Hotez MD és Paul Grewal MD-vel készült interjújából készült.

Influenza

Az influenza megrokkantja az immunrendszerünket, ezért érezzük borzasztóan és gyengének magunkat, vagyunk lázasok, és ráz a hideg.

Az idősek és az immungyenge emberek ezután bakteriálisan felül tudnak fertőződni, ami halálos lehet.

COVID-19

Az immunválasz nem kritikus része a vírusnak, a COVID-19 közvetlenül a vér oxigén szintjének csökkenéséhez vezet (feltételezhetően a vörösvérsejtekben megzavart heme-n keresztül gátolja az oxigén szállítást), illetve a légzés hirtelen összeomlását okozhatja. Néha szívleálláshoz vezet. 10%-ban emésztési tünetei vannak. Furcsa és nehezen beskatulyázható betegség.

Átlag 2.5-3.5 embert betegít meg egy fertőzött, ez kétszer annyi mint az influenzánál, illetve a halálozási arány 0.5% és 5% között van, ami 5x-50x magasabb mint az influenzánál.

Vírus fertőzés

Mindegyik vírusnak találnia kell utat a sejten belülre, hogy fertőzni tudjon. A SARS-CoV-2 az Angiotensin-converting enzym 2 (ACE, angiotenzin konvertáló enzim 2) receptort használja, hasonlóan az első SARS vírushoz, aminek a mechanizmusát ez a tudományos cikk részletezi.

Az immunfunkció csökken a kor előrehaladtával, így egy idősebb szervezet nehezebben küzd meg egy aggresszív vírusos fertőzéssel.

Ha a vírus sikeresen megfertőzte a sejtet, akkor átveszi az irányítást és a sejtet átalakítja egy a vírust tömeggyártó üzemmé.

SARS-CoV-2 tüskefehérjéje hasonló az első SARS-CoV fehérjéjéhez, kredit: Du and Jiang, 2009, h/t Peter Attia MD

Alveolusok a tüdőben

Az alveolus a tüdő struktúrájának legkisebb egysége, ahol egy nagyon vékony és megnyúlt sejttípus (1-es típusú pneumocyta) felelős a széndioxid és oxigén cseréjéért (R).

A 2-es típusú penumocyták (AT2 sejtek) felületaktív anyagot termelnek és választanak ki, ami lehetővé teszi a légzést (R).

Felületaktív anyagok és a szappan

A szappan egy felületaktív anyag, így vízhez adva segít csökkenteni a felületi feszültséget, ezáltal tudunk szappanbuborékokat fújni. Ha nem adunk felületaktív anyagot (szappant) a vízhez, nem tudunk többé buborékot fújni.

Légzés összeomlása

Amikor a megfertőzött AT2 sejtek azzal vannak elfoglalva, hogy a vírus másolatait ontsák magukból, ahelyett hogy a felületaktív anyagot termelnék, akkor az alveolusok nem tudnak kinyílni, és a légzés összeomlik. Ilyenkor van szükség intenzív ellátásra, és lélegeztető gépre.

Továbbá úgy tűnik, hogy a vírus akadályozza az oxigén szállítását is a heme gátlásával a vörösvérsejteken belül (R).

HA LÉGZÉSI NEHÉZSÉGED VAN, AZONNAL TELEFONÁLJ AZ ORVOSODNAK.

ACE2 receptorok sokszínűsége

Az ACE2 receptorok számos sejtben megtalálhatóak (tüdő, vese, erek, szív, emésztő csatorna), ami nagyon kiszámíthatatlanná teszi a betegséget.

Szívbetegség

A szíven belül megtalálhatóak az ACE2 receptorok, így egy korábban fennálló szívbetegség + magas vírusos terhelés szívleálláshoz vezethet, ha az amúgy is problémásan működő sejtek felett átveszi az irányítást a vírus.

Magas vérnyomás

Az ACE2 receptoroknak fontos szerepe van a vérnyomás szabályozásánál, és magas vérnyomás esetén több receptor található, ami nagyobb támadási felületet jelent a vírus számára.

Ha új gyógyszerként valakinek ACE2 gátlót adunk, akkor ezzel megnövekedik az ACE2 receptorok száma, és úgy tűnik súlyosbíthatja a betegséget.

Dohányzás és krónikus légzési betegség

Mivel ezekben az esetekben CSÖKKEN a tüdőkapacitás, így nagyobb a kockázat a légzés összeomlásának.

Cukorbetegség

Habár jól ismert a 2-es típusú cukorbetegség kockázatnövelő hatása a magas vérnyomásra, keringési és szívbetegségre, illetve rákra, érdekes módon az 1-es típusú cukorbetegség is jelentős kockázatnak számít a COVID-19 esetében.

Gyerekek és fiatalok

Meg tudnak fertőződni és tudnak fertőzni, viszont a betegség lefolyása náluk jellemzően enyhe. Ahogy öregszünk az adaptív immunfunkciónk és a naív T-sejtek száma csökken [R], ami ezen a ponton erősen spekulatív, de sikerült már a biológiai életkort mutató órát visszafordítani egy olyan kutatásban, ahol a csecsemőmirigy fiatalítása volt a cél emberekben (nature). És mint tudjuk, az életkor komoly tényező a COVID-19 halálozási kockázatában.

Lehetséges COVID-19 gyógymódok

Az új vakcinák előállítása trükkös, mert nehéz elkerülni az 1960-as évekbeli Respiratory syncytial virus (RSV) vakcinájához hasonló eseteket, amikor a beoltott személyek állapota romlott. Éppen ezért rövidtávon bíztatóbb a már meglévő gyógyszerek felhasználása és kombinálása.

Ha érdekel a téma, javaslom ezt - a kettő podcastot, ahol Peter Attia beszél a lehetséges gyógymódokról, mint antitest terápia a már meggyógyult páciensek bevonásásval, Kaletra és Chloroquine, illetve Remdesivir, ami az Ebola klinikai tesztjeiből lett újra felhasználva.

Fő kockázat: túltelített egészségügy, túlhajszolt egészségügyi dolgozók

Tomas Pueyo késztett egy epikális elemzést (angol, magyar) a Wuhan-i adatokból, amit nagyon erőteljesen ajánlok.

A hivatalosan diagnosztizált adatok 2 hetet késnek a valós fertőzési számokhoz képest, ugyanis ennyi időbe tellik átlagosan, hogy az első tünetek addig romoljanak, hogy kórházba kerüljenek az emberek és diagnosztizálják őket (JAMA és Kínai CDC adatok).

A folyamat exponenciális: amikor Wuhan napi 400 új esetet diagnosztizált, a katonasággal teljesen lezárták a várost. Ekkora a valós fertőzések száma 12 000 volt. 30x több mint a hivatalos.

A hatóságok a legjobb esetben is a múltat látják egy exponenciális görbén. OLVASD ÚJRA AZ ELŐZŐ MONDATOT, ez nem vicces, egy-egy nap nem cselekvés RENGETEGET számít.

Miután Wuhant lezárták, a valós fertőzések száma egyből csökkent, de ezt csak két hét múlva látták a hatóságok, addig minden nap folyamatosan növekvő esetszámmal találkoztak.

Szürke: valós fertőzés, amikor az első tünetek megjelennek. Narancs: hivatalos diagnosztizált esetek, amik 2 hetes késésben vannak a valós fertőzésekhez képest. kredit: Tomas Pueyo, JAMA, Chinese CDC

Miért számít, hogy korán cselekedjünk?

Az alapfolyamat erőteljesen nem intuitív és nem lineáris. Ha egy várost nem a 21. hanem a 20. napon zárnak le, akkor az akár 40%-kal kevesebb fertőzést is jelenthet.

1 nappal hamarabbi teljes lezárás esetén, akár -40%-kal kevesebb lehet a fertőzés. elemzés, kredit: Tomas Pueyo
"Ha amennyire lehet csökkentjük a fertőzések számát, az egészségügyi rendszerünk jobban fogja tudni kezelni a helyztetet, csökkentve ezzel a halálozási arányt. Ha kellő ideig kitartunk, akkor nyerhetünk annyi időt, hogy a társadalom többi része megkapja az oltást, ezzel teljesen eltörölve a kockázatot. Szóval a cél nem a vírus megállítása. Csak a késleltetés." - Tomas Pueyo.
Lassítanunk kell a folyamatot, hogy az egészségügyi rendszerünk ne omoljon össze. forrás

Mit tehetsz TE?

Izolálás. Ha kockáztatott személy vagy, vagy ilyen személlyel élsz együtt, akkor ez a legfontosabb dolog. Ha egészséges vagy és fiatal, akkor valószínűleg nem fog fizikailag durván érinteni a betegség, viszont fertőzhetsz, így ha otthon maradsz, akkor lassíthatod a terjedést.

Mossad meg a kezed szappannal legalább 20-40 másodpercig, ami elpusztítja a zsír-membránját a vírusnak, pontosan úgy ahogy az olajat lemosod a kezedről a szapppannal. Ha nem praktikus a szappanos kézmosás, akkor legalább 60%-os alkohol tartalmú kézfertőtlenítő is jó.

NINCS szükség alkoholos vagy antibakteriális kézmosóra, a legegyszerűbb szappan csodákat tesz, ahogy Palli Thordarson kémikus elmagyarázza:

3/25 Fertőtlenítőszerek, vagy folyadékok, törlőkendők, és krémek amik alkoholt tartalmaznak, hasonló elven működnek, de nem annyira jók mint a hagyományos szappan. Az alkohol és szappan összetevőket leszámítva, az "antibakteriális összetevők" ezekben a termékekben nem igazán hatnak a vírus struktúrájára.  - @PalliThordarson

Helyes kézmosási technika:

Mit NE tegyél?

"Figyelemre méltó, hogy mekkora hosszútávú előnyt jelent az olyan embereknek mint mi az, hogy konzisztensen megpróblunk nem hülyének lenni, ahelyett hogy nagyon itelligensek szeretnénk lenni." - Charlie Munger, Warren Buffet üzlettársa

Az egyik barátom újságolta, hogy stresszes a munkája, nem tud eleget aludni, így minden hónapban elkapja a nátha, ezért most egy különleges koktélt iszik - drágán, hogy erősítse az immunrendszerét. Mondtam neki, hogy elsőnek az alap problémát kellene megoldani: alváshiány és stressz. Mielőtt azon gondolkodsz, hogy milyen drága adalékanyagot önts a kocsidba, elsőnek bizonyosodj meg, hogy NEM égeted le a motort.

Kerüld el a HÜLYESÉGET:

 • kialvatlanság: aludj és pihenj eleget
 • stressz: mozogj, zenélj, relaxálj, szaunázz ha van otthon, alkoss, olvass, segíts
 • gyorskaja: ha otthon vagy több a lehetőséged és időd hogy főzz magadnak, vagy megválogasd mit eszel, figyelj oda
 • alkohol: az alkohol NEM erősíti az immunrendszered, ezért gondold végig, hogy tényleg most akarsz-e inni és mennyit, illetve a 40%+ alkohol tartalmú italok sem fognak segíteni az immunitásodon
 • dehidratáció: IGYÁL elég vizet

A COVID-19 által okozott ÉRZELMI fájdalom

A veszély láthatatlan, ami félelmetessé teszi. A legfőbb célom ezzel az összefoglalóval, hogy az érzelmi fájdalomat enyhítsem.

Minden családot érint a vírus, hiszen mindenkinek van idős családtagja és barátai akik nem makkegészségesek.

Az emberek úgy érzik hogy hazudnak nekik, mert a valóságban több az eset mint a hivatalos diagnosztizált szám, a 2 hetes csúszás miatt ami az első tünet megjelenése és a diagnózis között eltellik.

Otthon bezárva lenni depresszív, miközben a közösségi média folyamatosan tájékoztat minket, míg a háttérben rendszeres a szíréna hang.

Az anyagi bizonytalanság már jelenleg is nagyon sok ember valósága, akiknek nincs megtakarítása.

A járvány terjedése gyors és extrém vizuális a közösségi médiában.

A járvány terjedése extrém vizuális a közösségi médiában, ami hozzájárul a pánikhoz.

Mit lehet a többi országtól tanulni

Csak 2 féle ország van:

1) aki felkészült, mert átélte a 2003-as SARS járványt

2) aki a következő alkalommal felkészült lesz

Mit csinánlak rosszul a sikertelen országok

Olaszország

Az olasz társadalom veszélyeztetett

 • Relatív idős társadalom
 • Magas dohányzási arány (24%, source)
 • Az egészségügy közel van a kapacitásához (a jávány előtt 2500-ra becsülték a szabad intenzív ágyak számát a 5200-ból)
Az olasz intenzív ellátás kapacitásának maximumát március 14-re vetítették előre hogy eléri, “COVID-19 and Italy: What Next?” The Lancet 0, no. 0 (March 13, 2020). https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30627-9.‌‌

Az orvosok döntik el ki kap oxigént, és él

Lombardia észak olaszország legfejlettebb régiója, kiváló egészségüggyel. Pusztán 3 héttel az első haláleset után 200%-n telítődött az ellátó rendszerük, és habár csak 1000 intenzív ágyat használtak, már az orvosoknak kellett arról döntenie, hogy ki kapjon oxigént és éljen (Március 13).

"Az altatóorvosoknak - annak ellenére hogy a média próbálja kevésbé fontosnak beállítani - kell döntenie arról, hogy kit kötnek rá a lélegeztetőgépre, és kit nem kötnek rá a gépre." - Euronews, March 13th

Ha eleget várunk, ami ebben az esetben maximum heteket jelent, akkor egy exponenciális folyamat mindig legyűri a lineáris folyamatokat, ami azt jelenti, hogy az intenzív ágyak számának növelése önmagában nem fogja megoldani a járvány kérdést. Amennyire lehet le kell lassítanunk a terjedést. EZÉRT KELL OTTHON MARADNOD.

Az egészségügyi dolgozók úgy érzik magukra hagyták őket

Monica Trombetta, aki ápolóként dolgozik Comoban, mondta az Euronews-nak, hogy “Fáradtak vagyunk és félünk. A kormányrendeletek naponta változnak. Nem kapunk egyértelmű tájékoztatást arról, hogy hogyan küzdjünk a vírussal, és egy kicsit úgy érezzük magunkra hagytak minket - nem a kórház által, ez csak egy általános érzés. Az ápolók félnek hazamenni, nehogy megfertőzzék a családtagjaikat." - Euronews

Az egészségügyi dolgozók 20%-a elkapja a vírust

"Az egészségügyi dolgozók éjt nappallá téve dolgoznak Február 20-a óta, és közben 20%-uk (n=350) megfertőződött, és néhányuk meghalt." COVID-19 and Italy: what next?, The Lancet

Orvosok és vezetők hallnak meg

3 héttel az első haláleset után Roberto Stella, 67, aki a járvány elleni küzdelmet vezette, meghalt (metro.co.uk). Ekkor zárták le Olaszországot és tiltották meg a csoportos gyülekezést (BBC).

A betegek egyedül vannak az intenzív osztályon, és nem tudnak elköszönni

"Elővettem a telefonom és felhívtam videó beszélgetésen. Elbúcsúztak egymástól. Nem sokkal később a páciens eltávozott. Mostanra van egy hosszú videóhívás listám. Úgy hívom, hogy búcsú lista. Remélem, hogy adnak nekünk iPad miniket, 3 vagy 4 elég lenne, hogy ne egyedül haljanak meg." - Euronews

Szándékos emberölés, ha egy fertőzött ember megtagadja az önkéntes karantént, végre megérkezik a lezárás

Kijrási tilalmat rendelnek el Március 10-én, és azok a fertőzöttek, akik megtagadják az önkéntes karantént, szándékos emberölésért bíróság elé állíthatóak, ami akár 21 év börtönnel büntethető (Metro.co.uk).

"A kormány sürgősségi rendelete értelmében minden nem létfontosságú utazást betiltottak, és az embereknek egy formanyomtatványt kell magukkal vinniük ami megmagyarázza miért vannak az utcán. A Belügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy 2 162 embert gyűjtött be a rendőrség az utcáról. Akiket bűnösnek találnak 3 hónap börtönnel és 206 euró büntetéssel néznek szembe." - Metro.co.uk

A teljes lezárás későn jött

Jason Van Schoor leírja, hogy a folyamat lassan zajlik elsőnek, majd nagyon gyorsan teljes katasztrófába csap át:

1) Néhány pozitív eset, amire gyenge válaszreakciók érkeznek, szólnak nekünk, hogy kerüljük az intenzív osztályt, de továbbra is csoportokba tömörülünk, mindenki mondja, hogy ne pánikoljunk

2) Néhány mérsékelt légzési leállás, és néhány durva eset, ahol lélegeztető cső kell, de mivel jelentősen csökkentik a hozzáférést az intenzív osztályhoz, minden úgy tűnik rendben

3) Rengeteg páciens jön mérsékelt légzési leállással, ami idővel romlik, így elsőnek intenzív ellátás, nem intenzív lélegeztetés, majd CPAP lélegeztetés, majd oxigén.

4) Az orvosok megbetegednek, így nehéz megoldani a műszakokat, a halálozási arány növekszik, még olyan okoknál is amik nem köthetőek a vírushoz, amiket nem tudunk kezelni a kialakult helyzet miatt

forrás: https://twitter.com/jasonvanschoor/status/1237144941626785795
https://twitter.com/jasonvanschoor/status/1237144941626785795

Az olasz lezárás 1 teljes héttel később jött ahhoz képest, amikor átlépték a 400 újonnan diagnosztizált napi esetszámot, amikor Wuhan már teljes zár alatt volt.

Ha az intézkedés hatásos, akkor tudjuk, hogy az esetszámok és halálozási számok továbbra is exponenciálisan növekedni fognak Március 22-ig  mielőtt visszaesnének, hasonlóan Wuhan-hoz.

Ha viszont használjuk Tomas Pueyo modeljét, és az aktuális halálozási számot (4825 halott március 21-én), akkor 4 millió valós fertőzöttet kapunk, ami a teljes fertőzöttség 33%-a. Tekintve a vírus exponenciális terjedési dinamikáját, illetve hogy későn és nem elég aggresszíven zárták le az országot, a legrosszabb eshetőség elkerülhetetlennek tűnik Olaszországban, ami 12 millió fertőzöttet és 2,4 millió intenzív ellátásra szorulót jelent, miközben összesen 5 200 intenzív ágyuk van.

Angolok

Angliában 5000 lélegeztetőgépes intenzív ágy van (Guardian), és az eddigi intézkedéseiket elnézve mindent megtesznek azért, hogy ők legyenek a következő Lombardia.

"Túlreagálástól" való félelem, "szakértőkre" való hallgatás, oroszrulett

Szakértők: az iskola bezárás nehezen kivitelezhető

"A szakértők továbbá azt gondolják, hogy az iskola bezárás nehezen fog működni a gyakorlatban, mivel a gyerekek iskola híjján amúgy is a nagyszülőkkel töltenék az időt, akik nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Az iskolákat ugyanakkor megkérik, hogy halasszák el külföldi útjaikat. - Guardian

Vs a valóság: Angliának 5 héttel ezelőtt kellett volna cselekednie

"Egy vicc amikor kiállnak és közlik, hogy minden kontrol alatt van, és ha a közösségben terjedne is a vírus, akkor az NHS majd megoldja, mindig megoldotta. A korházak momentán teli vannak, a  sürgősségi osztályok teli vannak, az ágyak teli vannak, az intenzív ellátás teli van."

"[Hong Kong] pontosan február elején alkalmazta a totális megközelítést, amit nekünk is kellett volna tennünk 5 héttel ezelőtt. Három elv mellett döntöttek - gyors reagálás, ébernek maradni, nyitott és átlátható módon dolgozni" - Guardian

Hivatalos útmutató arról, hogy ki kapjon intenzív ellátást

Telegraph:

Amerika és Japán

Nem elég tesztelés

Amerika saját COVID-19 tesztet készített, ami nem működött jól, így gyakorlatilag kora márciusig nem zajlottak tesztelések, illetve azt követően sem csináltak elég tesztet.

Ahogy a korábbi FDA biztos Scott Gottlieb fogalmazott, csak egyféleképpen lehet elkerülni, hogy Olaszország útjára kerüljenek: aggresszív teszteléssel, karanténnal, utazási tilalommal.

COVID-19-t érintően Amerikában két altenratívánk van, és borongósak a kilátások: hasonló utat járunk be mint Dél-Korea, vagy inkább az olaszokat követjük. Valószínűleg már elveszett az esély, hogy Dél-Koreához hasonló kimenetel legyen nálunk. Minden meg kell tennünk, hogy elkerüljük a tragikus szenvedést ami Olaszországban történik.

forrás: https://twitter.com/ScottGottliebMD/status/1238058027510575107
https://twitter.com/ScottGottliebMD/status/1238058027510575107

Politikai és gazdasági motiváció

Japán lakosságának 30%-a 65 év feletti, ami az jelenti, hogy erősen kockáztatott. Ennek ellenére a fent linkelt Vox grafikonon tisztán látszik, hogy Japán futtatja a legkevesebb tesztet. Miért? 2020 Tokyo Olimpiai Játékok.

Ha egy közösség életét kockáztatod, az nem csak morálisan rossz, hanem butaság is. Ugyanis itt nem a járvány és a gazdasági megtorpanás megállítása a cél, hanem a hatások mérséklése. Annyit tudunk tenni, hogy lassítjuk a folyamatot, amíg időt nyerünk az egészségügyi rendszereknek.

Öregedő Japán társadalom. forrás

Dél-Korea

Dél-Korea nem sokkal volt lemaradva a legrosszabb országoktó, Olaszországtól és Irántól, azonban ők futtatják a LEGTÖBB tesztet, és mára a terjedés üteme szépen lelassult. kredit: Vox

Dél-Korea futtatja a legtöbb tesztet, így járvány terjedése szépen lelassult.

Szuper-fertőző páciens #31

A 30. páciensig mindent irányítás allatt tartottak, azonban a szerencsétlen véletlen miatt egyetlen ember szuper-fertőzőnek bizonyult, aki több ezer embert fertőzött meg egy vallási összejövetelen, és ennek az egy esetnek az árát fizetik (Reuters).

Szóval a szerencsének is nagy szerepe van itt, és jó kérdés, hogy mennyire leszünk szerencsések globális szinten, vagy akár csak ha Amerikát nézzük.

Mit csinálnak jól a sikeres országok

Hong Kong korán komolyan vette a fenyegetést

"A remény nem stratégia," mondja Ryan, járványügyi szakember. "Még mindig csak a járvány korai felívelő szakaszában vagyunk." - NPR, Március 12

Pusztán két nappal az első eset megjelenése után, az iskolai szünetet kitolták, és komoly egészségügyi ellenőrző pontokat állítottak fel a buszpályaudvarokon. Egy héttel az első eset után a közalkalmazottak otthonról dolgoztak.

"Hong Kong már januárban megkezdte a teszteléseket, és annak ellenére hogy a kitörés középpontjához közel vannak, csupán összesen 126 regisztrált esetük van Mácius 10-én. Ugyanezen a napon az USA több új esetet jelentett be csak az elmúlt 24 órából." - NPR

Szingapúr akkurátusan lekövet és izolál minden egyes esetet

Szingapúr minden egyes esetet izolál forrás

Taiwan

Csupán 130 km-re vannak szárazföldi Kínától, így a várakozás az volt, hogy súlyosan érinteni fogja őket a járvány. Ezzel szemben erősen kordában tudják tartani a korai és aggresszív intézkedésekkel (https://doi.org/10.1001/jama.2020.3151.).

Technológia használata

 • Az egészségügyi biztosítási, bevándorlási és vám adatbázisokat összekapcsolták.
 • Valós idejű figyelmeztetési rendszert dolgoztak ki, hogy utazási előzmény alapján proaktívan megtalálják a fertőzött embereket.
 • Újra tesztelték azokat, akiknek negatív volt az influenza tesztjük a múltban, így találták meg az egyik esetet a 113-ból.
 • Mindenki egyedi kockázati besorolást kap az alapján, hogy merre utazott az elmúlt 14 napban.
 • Az alacsony kockázatú állampolgárok QR kódot kapnak SMS-ben, hogy a bevándorlásnál gyorsabban tudjanak haladni.
 • A magas kockázatú állampolgároknak otthoni karantént rendelnek el, aminek a betartását a mobiltelefonjaik lokációs adataival ellenőrzik.

A társadalom tiszta és érthető oktatása

 • Ingyenesen hívható telefonszámot vezettek be, hogy tüneteket és eseteket lehessen jelenteni.
 • Az alelnök, aki elismert járványügyi szakember, rendszeres bejelentkezéseket tart az interneten, ahol elmagyarázza, hogyan kell helyesen a maszkokat hordani, a kézmosás fontosságát, és a maszkok felhalmozásának veszélyét mert így nem jutna maszk a frontvonalban dolgozó orvosoknak.

Hamis információ terjesztéséért $100,000 (30 millió forint) büntetés

Például egy állampolgárt elítéltek, mert azt terjesztette, hogy a cián alkalmas a vírus legyőzésére.

Védeni a frontvonalban dolgozókat

Pusztán 24 millió lakossal, 44 millió sebészi maszkot, 1,9 millió N95 maszkot és 1100 negatív nyomású izolációs szobát halmoztak fel. Plusz azonnal elkezdték feltornázni a NAPI 4 millió sebészi maszk gyártási kapacitásukat 10 millióig.

Szlovákia

Szlovákia gyorsan lépett, és mint Magyarországgal szomszédos ország, érdekes látni a döntéseiket.

Politikailag nincs mit veszíteni

Peter Pellegrini pártja elveszítette a parlamenti választásokat 2 héttel a járvány kitörése előtt (Március 6), így a hátralévő időben nem maradt vesztenivaló (R).

Erős vezetői kiállás és tiszta kommunikáció

Peter Pellegrini miniszterelnökként vezeti a járvány elleni harcot, napi sajtótájékoztatókat tart, egyenesen válaszol a kérdésekre, és gyorsan dönt. Állami repülőgépet ajánlott fel, hogy 30 millió sebészi maszkot és egyéb orvosi eszközöket szerezzenek be.

Egy héten belül az összes határ és nemzetközi repülőteret bezárták. A kórházakban látogatási tilalmat rendeltek el, és a legszükségesebbektől eltekintve mint a gyógyszertárak és szupermarketek, minden zárva van. Csak maszkban lehet használni a tömegközlekedést, illetve a boltokba is csak abban lehet belépni.

Vannak dedikált karantén hotelek, ha valaki nem tudná megoldani az önkarantént. Aki a karantént elhagyja 1600 euró büntetésre számíthat. Aktív média kampányt folytatnak, hogy az embereket otthonmaradásra késztessék.

Mobilalkalmazás és lokációs adatok

Szlovákia kifejlesztett egy mobilalkalmazást, ami értesítést küld, ha olyan helyen járunk, ahol korábbi fertőzöttek vannak, illetve ha kiderül rólunk hogy megfertőződtünk, akkor értesíti azokat, akikkel találkoztunk az elmúlt 2 hétben.

A mobilszolgáltatókat kötelezték, hogy lokációs adatokat szolgáltassanak, ezzel is segítve a döntéshozást, ha valamelyik régióban nem csökkent volna az emberek mozgása.

Állampolgárok komolyan veszik

Pozsony utcái üresek, az emberek komolyan veszik a helyzet súlyát.

A két lehetséges végkimenetel

Látjuk más országok jó és rossz döntéseit, de hova futhat ki a dolog és mikor?

A) opció: kontrollált izoláció, amíg gyógyírt nem találunk

Ez akár évekig is elhúzódhat, de azok az országok, akik korán és határozottan léptek, a határaik és a belső mozgás figyelemmel tartásával a fertőzést kordában tudják tartani, amíg nem válik gyógyíthatóvá a betegség.

Ugyan ennek nagyobb gazdasági következménye lehet, viszont jelentősen alacsonyabb halálozási számmal jár, ahogy láttuk Wuhan esetében (3 500 halott 60 millió emberre).

B) opció: 4% meghal

"...a kormányok nem igazán a láthatatlan ellenség ellen akarnak győzedelmeskedni. Ehelyett megpróbálják visszaszorítani a járványt, és közben igyekeznek megelőzni a társadalmi fellázadást, amikor a kórházak összeomlanak. Ez azt jelenti, hogy a nyilvánosságnak nem mondják meg meddig számíthatnak karanténra, vagy hogy meddig tarthat a krízis." - The Jerusalem Post megjegyzése az Imperial College London reportját illetően ami 18 hónapig tartó harcot jósol

Ahogy a vizuális összegzésnél láttuk, Olaszország úton van a teljes kitettség felé, ami azt jelenti, hogy legrosszabb esetben 2.4 millió embernek lenne szüksége intenzív ellátásra, miközben az összes intenzív ágy kapacitásuk 5 200.

Ebben a legrosszabb esetben a társadalom 4%-a aki érzékeny a vírusra, nem fog tudni ellátást kapni. Ez 2.4 millió halottat jelent 60 millió emberre számolva.

Iránban 10 percenként hal meg egy ember a COVID-19 miatt, erről Kianush Jhanpur tweetelt, aki az irni egészségügyi minisztérium szóvívője (Március 19):

Borzasztó nehéz ezeket leírni és kimondani, de muszáj, így amíg van lehetőség, addig tudunk cselekedni. MARADJ OTTHON és OKTASD a családodat.

Mikor tér vissza minden a normál kerékvágásba?

Senki se tudja, de tekintve a globális egészségügy helyzetét, az elkerülhetetlennek tűnő gazdasági megroppanást (ft.com "Ford felvett 15,4 milliárd dollár kölcsönt hogy átvészelje a gyárleállást", illetve az IMF már tavaly ősszel félt egy kisebb korrekciótól jóval a járvány előtt), és az ezekből következő érzelmi traumát, nem valószínű az egy éven belüli helyreállás.

Simon O'Regan barátom aki a Mastercard termék innovációs igazgatója, az alábbi levelet küldte nekem Március 7-én:

A Sequioia Capital [megj. a Szilícium völgy egyik legnagyobb befektetője] éppen most küldte ki a 'Pánikolj úgy mintha 2009 lenne' emailjét a portfóliójukba tartozó cégek alapítóinak és vezérigazgatóinak (AirBnB, DoorDash, Evernote, Instacart, Klarna, Stripe, et al.). A lényege az, hogy üzleti visszaesésésére, gyengülő keresletre, és az ellátási lánc elakadásaira kell számítani. Ez az első alkalom 2008 óta, amikor az azóta híressé vált 'Nyugodj Békében Jóidők' emailjüket elküldték.’ prezentáció. Kivonat:

"Miután az elmúlt 50 évben majdnem minden üzleti visszaesést átvészeltünk, megtanultunk egy nagyon fontos leckét - soha senki sem bánja meg a gyors és határozott kiigazitásokat egy változó környezetben. Lejtmenetben a bevétel és készpénz állomány mindig gyorsabban esik mint a költségek. Bizonyos szempontból az ülzeti élet a biológihoz hasonlít. Ahogy Darwin feltételezte, "nem a legerősebb vagy legintelligensebb él túl, hanem aki a legjobban alkalmazkodik a változáshoz".

Fontos ismeretlenek

Okoz-e a betegésg maradandó károsodást? Azaz akik meggyógyulnak, azok ugyanabban az állapotban vannak, mint akik sosem kapták el?

Kialakul-e állandó immunitás, vagy inkább olyan mint szezonális influenza? A Hong Kongiak 2.5 hónap után elkezdtek újra az utcára menni, azonban félnek attól, hogy visszaimportálják a járványt külföldről.

Tudjuk, hogy bizonyos részei a vírusnak mutálódnak, de ez természetes, és ezen a ponton nem jelent sokat, viszont így nem is tudjuk ennek a következményeit.

https://twitter.com/davidasinclair/status/1238972082756648960

Személyes tapasztalatom Budapesten

A hamis információk ára

Március 10-én elindult egy rémhír, hogy Budapestet lezárhatják. Habár a hatóságok gyorsan cáfolták, több ismerősöm vidékre sietett, mivel féltek, hogy Budapesten ragadnak, ezzel potenciálisan felgyorsítva a járvány terjedését az egész országban.

Dél-Korea kapcsán láttuk, hogy a járvány felgyorsítása pusztító hatású tud lenni, amit könnyen értelmezhetünk szándékos tömeges emberölési kísérletként.

Sokan siettek elhagyni Budapestet, ahol az egyik gócpont volt, azért mert az a rémhír terjedt, hogy budapestet lezárják. Ezzel a járvány terjedése valószínűleg jelentősen felgyorsult országosan.

A tiszta kommunikáció hiányának ára

A nagymamám idősek otthonában lakik, és mesélte, hogy a csomagokat, amiket küldenek nekik, 2 óráig hagyják az ápolók "levgőzni", mielőtt megkapnák. Annak ellenére, hogy a tudomány tudja, hogy 8-72 óráig a vírus túlél különböző felületeken (R), erről senki nem szólt nekik. Azzal kapcsolatban is össze volt zavarodva, hogy mehet-e a friss levegőre. Mondtam neki, hogy mehet csak tartson legalább 2 méter távolságot, és mosson kezet szappannal 20-40 másodpercig legalább. FELELŐSSÉGET KELL VÁLLALNUNK, A MI FELADATUNK A SZERETTEINK OKTATÁSA.

Az egyik bevásárló lánc alkalmazottja Március 19-én közölte, hogy nem kell maszkot hordania ha nem érzi rosszul magát. Holott pont az az ijesztő a vírussal, hogy tünetmentesen is fertőz. A tájékoztatás hiánya nem tesz jót a vírus elleni küzdelemnek.

Az üdülőhelyek tele vannak

Rengetegen mentek a nyaralójukba, hogy a bizonytalan ideig tartó helyzetet inkább ott vészeljék át, ami szintén feltételezhetően felgyorsította a járványt (R). A nagy bizonytalanság közepette a csordaszellem ritkán segít.

Munkáltatói gondatlanság

Anyukám szervátültetett barátja hiába kérte a Március 9-i héten, hogy otthonról dolgozhasson, azt megtagadták. Szervátültetett emberek immunrendszere le van gyengítve, hogy ne lökje ki a szervet a testük, így ők is erősen a kockáztatott személyek közé tartoznak.

Sokan nem hisznek a járványban amíg nem látják, de akkor már túl késő, és közben rengeteg ember életét kockáztatják.

Az anyagi bizonytalanság fájdalma

Fogorvos ismerőseim mondják, hogy azok a kollégák akik megtakarítás nélkül élnek, most omlanak össze, hogy hogyan fogják fizetni a lakásuk bérleti díját. A megtakarítás hiánya sokak szomorú valósága.

A fiatalok megértik és otthon maradnak, de sok az idős az utcán

Rengeteg idős embert látok az utcán még Március 21-én is, akik úgy tűnik csak akkor fogják komolyan venni a veszélyt, ha látják, amikor már késő lesz.

Az ország korai lezárása, az idősek külön idősávban vásárolhatnak

Március 28-tól Magyarországon kijárási tilalom van érvényben, a többi országhoz hasonlóan nyitva vannak az élelmiszerboltok és gyógyszertárak, viszont délelőtt csak az idősek vásárolhatnak.

Ez nagyon pozitív fejlemény, figyelembe véve, hogy az elhúnytak száma 11.

Magyarország mint Lombardia

"Először osszad el 6-tal [az olasz halálozási számokat], mert 6x kevesebben vagyunk, majd szorozd meg 6-tal, mert 6x rosszabb az egészségügyünk, majd szorozd meg 2-vel, mert 2x olyan betegek vagyunk, és meg is kapod a magyar számokat 2 hét múlva." - egy sebész barátom jellemezte az itthoni várakozásokat Március 20-án
Magyarország 3 héttel Olaszország után jár. forrás: Protezione Civile

Magyarország és Lombardia mindkettő 10 millió embert foglal magában, a népsűrűség különbözik, de a dohányzási arány és az életkor eloszlása szinte megegyezik

Sajnos Magyarország tényleg nem szerepel jól egészség fronton, az évi 127 ezer halálozás 48%-a szív- és keringési beteség miatt van, míg 26%-a rák miatt, és mindkettő jelentős tényező a COVID-19 halálozási kockázatában.

Magyarországon az évi halálozások 50%-a szív- és keringési betegség miatt van, 25%-a rák miatt. forrás: WHO

Magyarországon csupán 189 intenzív ágy van dedikálva a COVID-19 betegségnek (március 7-i adat, hirado.hu), viszont ha 5x több is lenne, az maximum pár napot jelentene, így a legfontosabb, hogy lassítsuk a járványt.


Amit állampolgárként megtehetünk az az, hogy OTTHON MARADUNK, OKTATJUK a családunkat az IZOLÁCIÓRÓL és HELYES SZAPPANOS KÉZMOSÁSRÓL.

Illetve a legnagyobb pánik közepette is tartsuk fejben, hogy NEM MINDENKI kapja el a betegséget, 4%-nak van szüksége intenzív ellátásra, nem lesz könnyű, de nyerni fogunk, ha éberek maradunk.

Amire van igény, ott a termelés folytatódni fog. Mindenki érdeke, hogy a gazdaság minél előbb lábra álljon. Nézd a lehetőségeket hogy értéket teremts a környezetedben.

OSSZAD MEG ezt a cikket, és mond el miért olvassák el mások.

Köszönöm a figyelmes visszajelzéseket, a javaslatokat, és beszélgetéseket: Dr. Kertész Mihály, Wohlmut Máté, Will Mannon, Dr. Mészáros Bence, Mester Tamás, Syed Iqbal Simnani, Salman Ansari